Technologia żywności i żywienia
Czas trwania programu: 4 lata (8 semestrów)
Opis programu:
Program dedykowany jest dla doktorantów zainteresowanych możliwością poznania i zaimplementowania innowacyjnych rozwiązań techniczno-technologicznych w kierunku poprawy jakości żywności oraz wpływem żywienia na zdrowie i kondycję człowieka. Program kształcenia w tej dyscyplinie został opracowany ze szczególnym naciskiem na samorozwój i umiejętność rozwiązywania problemów na poziomie badań podstawowych i stosowanych. Integralną część interdyscyplinarnego programu kształcenia stanowią badania prowadzone pod kierunkiem i opieką wybranego promotora oraz publikowanie wyników prac badawczych w renomowanych czasopismach międzynarodowych. Szkoła zachęca do udziału w szkoleniach, kursach i konferencjach naukowych, co przyczyni się do pełnego ukształtowania otwartych i innowacyjnych badaczy.
Zagadnienia związane z produkcją żywności funkcjonalnej, nowoczesnymi technikami analitycznymi i technologiami stosowanymi w przetwórstwie żywności stanowią kluczowy filar programu kształcenia.
Kariera:
Absolwenci posiadają wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia.
Absolwenci studiów doktoranckich mogą zdecydować się na pracę jako członek zespołu badawczo-rozwojowego, ekspert ds. żywienia, konsultant ds. technologii żywności lub kontroler jakości na dowolnym szczeblu kierowniczym. Absolwenci bardzo często decydują się także na kontynuację kariery naukowej i pozostanie w środowisku akademickim zarówno w kraju jak i za granicą.
Słowa kluczowe:
Numer ORCID:
0000-0001-7794-1923
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
Wydział:
Nauki o Żywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
Tel.:
89-523-36-91
E-mail:
marek.aljewicz@uwm.edu.pl
Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Marek-Aljewicz
Dyscyplina Naukowa:
Technologia Żywności i Żywienia
Wskaźniki Dorobku Naukowego
Gotowość do Opieki nad Doktorantem
Polskim:
Tak (1)
Zagranicznym:
Tak
Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom
Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego
Numer ORCID:
0000-0002-5360-0670
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności
Wydział:
Nauki o Żywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tel.:
+48 89 523 3204
E-mail:
fabian.dajnowiec@uwm.edu.pl
Konto w serwisie ResearchGate:
Fabian Dajnowiec
Dyscyplina Naukowa:
Technologia żywności i żywienia
Wskaźniki Dorobku Naukowego
Gotowość do Opieki nad Doktorantem
Polskim:
Tak – 2
Zagranicznym:
Nie
Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom
Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego
Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
Tak
Czy w Laboratorium/Katedrze dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
Tak
Numer ORCID:
0000-0002-7123-8935
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności
Wydział:
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tel.:
48 89 523 47 35
E-mail:
agajan@uwm.edu.pl
Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Agnieszka-Jankowska
Dyscyplina Naukowa:
Technologia Żywności i Żywienia
Wskaźniki Dorobku Naukowego
Gotowość do Opieki nad Doktorantem
Polskim:
Tak (1)
Zagranicznym:
Tak
Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom
Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego
Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
Tak
Czy w Laboratorium/Katedrze dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
Tak
Numer ORCID:
0000-0002-5267-925X
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
Wydział:
Nauki o Żywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
Tel.:
895233211
E-mail:
kaka@uwm.edu.pl
Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Katarzyna-Kielczewska
Dyscyplina Naukowa:
Technologia Żywności i Żywienia
Wskaźniki Dorobku Naukowego
Gotowość do Opieki nad Doktorantem
Polskim:
Tak (1)
Zagranicznym:
Tak
Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom
Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego
Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
Tak
Czy w Laboratorium/Katedrze dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
Tak
Numer ORCID:
https://orcid.org/0000-0001-5871-635X
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności
Wydział:
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tel.:
89 523 47 73, 608 801 220
E-mail:
klepak@uwm.edu.pl
Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Joanna-Klepacka
Dyscyplina Naukowa:
Technologia żywności i żywienia
Wskaźniki Dorobku Naukowego
Gotowość do Opieki nad Doktorantem
Polskim:
Tak (2)
Zagranicznym:
Tak (1)
Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom
Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego
Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
Tak
Czy w Laboratorium/Katedrze dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
Tak
Dodatkowe uwagi:
Zaproponowane tematy mogą ulec modyfikacji w zależności od zainteresowań kandydatów do Szkoły Doktorskiej
Numer ORCID:
https://orcid.org/0000-0001-7258-1084
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Mikrobiologii Żywności, Technologii i Chemii Mięsa
Wydział:
Nauki o Żywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tel.:
89 524 52 84
E-mail:
monika.modzelewska@uwm.edu.pl
Osobista strona www:
https://www.researchgate.net/profile/Monika-Modzelewska-Kapitula
Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Monika-Modzelewska-Kapitula
Dyscyplina Naukowa:
Technologia Żywności i Żywienia
Wskaźniki Dorobku Naukowego
Gotowość do Opieki nad Doktorantem
Polskim:
Tak (1)
Zagranicznym:
Tak (1)
Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom
Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego
Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
Tak
Czy w Laboratorium/Katedrze/Instytucie dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
Tak
Numer ORCID:
0000-0003-1008-2049
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
Wydział:
Nauki o Zywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tel.:
+48 502 790 231
E-mail:
dorota.ogrodowska@uwm.edu.pl
Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Dorota-Ogrodowska
Dyscyplina Naukowa:
Technologia Żywności i Żywienia
Wskaźniki Dorobku Naukowego
Gotowość do Opieki nad Doktorantem
Polskim:
Tak (1)
Zagranicznym:
Tak (1)
Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom
Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego
Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
Tak
Czy w Laboratorium/Katedrze dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
Tak
Numer ORCID:
0000-0002-4304-1625
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Żywienia Człowieka
Wydział:
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tel.:
89 523-36-73
E-mail:
tomasz.sawicki@uwm.edu.pl
Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Tomasz-Sawicki
Dyscyplina Naukowa:
Technologia Żywności i Żywienia
Polskim:
Tak (1)
Zagranicznym:
Tak (1)
Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
Tak
Czy w Laboratorium/Katedrze dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
Tak
Imię i Nazwisko:
Justyna Żulewska
Stopień, tytuł naukowy:
Dr hab. inż.
Numer ORCID:
https://orcid.org/0000-0001-5722-5524
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
Wydział:
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tel.:
89 523 42 20; 606 493 583
E-mail:
justyna.zulewska@uwm.edu.pl
Osobista strona www:
/
Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Justyna_Zulewska
Dyscyplina naukowa:
Technologia Żywności i Żywienia
Wskaźniki dorobku naukowego
Liczba publikacji naukowych WoS/ Scopus: 34/32
Liczba cytowań (WoS/Scopus) bez autocytowań: 253/277
Indeks Hirscha (WoS/Scopus): 8/10
Liczba cytowań (Google Scholar): 631
Indeks Hirscha (Google Scholar): 10
Liczba wypromowanych doktorów: 1
Liczba doktorantów pod opieką: 2
Podejmę się opieki nad doktorantem:
Zainteresowania naukowe lub tematy badawcze oferowane kandydatom
Fundusze lub specjalny sprzęt potrzebny do realizacji projektu doktorskiego
Czy są środki na pokrycie kosztów badań? TAK, SUP-RIM Project
Czy w Laboratorium/Katedrze dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych? TAK