Technologia żywności i żywienia

Technologia żywności i żywienia

Czas trwania programu: 4 lata (8 semestrów) 

Opis programu: 

Program dedykowany jest dla doktorantów zainteresowanych możliwością poznania i zaimplementowania innowacyjnych rozwiązań techniczno-technologicznych w kierunku poprawy jakości żywności oraz wpływem żywienia na zdrowie i kondycję człowieka. Program kształcenia w tej dyscyplinie został opracowany ze szczególnym naciskiem na samorozwój i umiejętność rozwiązywania problemów na poziomie badań podstawowych i stosowanych. Integralną część interdyscyplinarnego programu kształcenia stanowią badania prowadzone pod kierunkiem i opieką wybranego promotora oraz publikowanie wyników prac badawczych w renomowanych czasopismach międzynarodowych. Szkoła zachęca do udziału w szkoleniach, kursach i konferencjach naukowych, co przyczyni się do pełnego ukształtowania otwartych i innowacyjnych badaczy.

Zagadnienia związane z produkcją żywności funkcjonalnej, nowoczesnymi technikami analitycznymi i technologiami stosowanymi w przetwórstwie żywności stanowią kluczowy filar programu kształcenia.

Kariera:

Absolwenci posiadają wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia.

Absolwenci studiów doktoranckich mogą zdecydować się na pracę jako członek zespołu badawczo-rozwojowego, ekspert ds. żywienia, konsultant ds. technologii żywności lub kontroler jakości na dowolnym szczeblu kierowniczym. Absolwenci bardzo często decydują się także na kontynuację kariery naukowej i pozostanie w środowisku akademickim zarówno w kraju jak i za granicą.

Słowa kluczowe:

  • Bezpieczeństwo żywności
  • Biochemia żywności
  • Biotechnologia żywności
  • Inżynieria żywności
  • Kontrola jakości
  • Mikrobiologia żywności
  • Technologia mięsa
  • Technologia mleczarska
  • Technologia surowców roślinnych
  • Żywienie
  • Żywność funkcjonalna

Kandydaci na promotorów

Numer ORCID:
https://orcid.org/0000-0003-3083-9395

Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Fizyki i Biofizyki

Wydział:
Wydział Nauki o Żywności

Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Tel.:
+48 516 849 233

E-mail:
danuta.kruk@uwm.edu.pl

Osobista strona www:
(brak)

Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Danuta-Kruk

Dyscyplina Naukowa:
Nauki biologiczne, nauki chemiczne, nauki fizyczne, technologia żywności i żywienia
(W przypadku pracy doktorskiej realizowanej w dwóch dyscyplinach naukowych dopuszcza się wskazanie jednej dyscypliny naukowej, która nie jest reprezentowana w szkole doktorskiej.)

Wskaźniki Dorobku Naukowego:

  1. Liczba publikacji wg bazy WoS/Scopus: 158 (WoS)

  2. Liczba cytowań (WoS/Scopus) bez autocytowań: 2857 (WoS), 1918 (bez autocytowań)

  3. Indeks Hirscha (WoS/Scopus): 30 (WoS)

  4. Liczba cytowań (Google Scholar): 3885

  5. Indeks Hirscha (Google Scholar): 35

  6. Liczba wypromowanych doktorów: 3

  7. Liczba doktorantów pod opieką: 4 (w tym 2 jako współpromotor); dodatkowo 4 osoby ukończyły szkołę doktorską i złożą rozprawy we wrześniu 2025 r.

Podejmę się opieki nad doktorantem:

  • Polskim: tak

  • Zagranicznym: tak

Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom:

  1. Autentyczność i jakość leków z wykorzystaniem metod magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR)

  2. Właściwości dynamiczne dendrymerów w kontekście zastosowań biomedycznych

  3. Liposomy magnetyczne jako środki kontrastowe w diagnostyce medycznej (MRI)

  4. Właściwości molekularne jonogeli i hydrożeli do zastosowań biomedycznych

  5. Stan krystaliczny a amorficzny biomolekuł i substancji farmaceutycznych

  6. Jakość i autentyczność żywności przy użyciu metod NMR

  7. Interakcje biomolekuł z powierzchniami

Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego:

  1. Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
    Tak

  2. Czy w Laboratorium/Katedrze dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
    Tak

Dodatkowe uwagi:
(brak)

Numer ORCID:
https://orcid.org/0000-0001-7794-1923

Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością

Wydział:
Wydział Nauki o Żywności

Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Tel.:
89 523 36 91

E-mail:
marek.aljewicz@uwm.edu.pl

Osobista strona www:
https://uwm.edu.pl/wnz/kmizj/dr-hab-inz-marek-aljewicz-prof-uwm

Konto w serwisie ResearchGate:
(nie podano)

Dyscyplina Naukowa:
Technologia żywności i żywienia
(W przypadku pracy doktorskiej realizowanej w dwóch dyscyplinach naukowych dopuszcza się wskazanie jednej, która nie jest reprezentowana w szkole doktorskiej.)

Wskaźniki Dorobku Naukowego:

  1. Liczba publikacji naukowych WoS/Scopus: 28 / 28

  2. Liczba cytowań (WoS/Scopus) bez autocytowań: 271 / 352

  3. Indeks Hirscha (WoS/Scopus): 11 / 13

  4. Liczba cytowań (Google Scholar): 835

  5. Indeks Hirscha (Google Scholar): 16

  6. Liczba wypromowanych doktorów: 1

  7. Liczba doktorantów pod opieką: 2

Gotowość do Opieki nad Doktorantem:

  • Polskim: tak (1)

  • Zagranicznym: tak (1)

Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom:

  • Wykorzystanie białek mleka, gum i ekstraktów roślinnych w prewencji chorób dietozależnych

  • Analiza wpływu struktury hybrydowych kompleksów białko–błonnik na profil biologicznie aktywnych peptydów regulujących sytość

Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego:

  1. Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
    Tak

  2. Czy w Laboratorium/Katedrze/Instytucie dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
    Tak

Dodatkowe uwagi:
(brak)

Numer ORCID:
https://orcid.org/0000-0001-5722-5524

Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością

Wydział:
Wydział Nauki o Żywności

Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Tel.:
89 523 42 20; 606 493 583

E-mail:
justyna.zulewska@uwm.edu.pl

Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Justyna_Zulewska

Dyscyplina Naukowa:
Technologia żywności i żywienia
(W przypadku pracy doktorskiej realizowanej w dwóch dyscyplinach naukowych dopuszcza się wskazanie jednej, która nie jest reprezentowana w szkole doktorskiej.)

Wskaźniki Dorobku Naukowego:

  1. Liczba publikacji naukowych WoS/Scopus: 46 / 44

  2. Liczba cytowań (WoS/Scopus) bez autocytowań: 646 / 741

  3. Indeks Hirscha (WoS/Scopus): 12 / 14

  4. Liczba cytowań (Google Scholar): 765

  5. Indeks Hirscha (Google Scholar): 13

  6. Liczba wypromowanych doktorów: 2

  7. Liczba doktorantów pod opieką: 1

Gotowość do Opieki nad Doktorantem:

  • Polskim: tak

  • Zagranicznym: tak

Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom:

  1. Ocena stopnia zanieczyszczenia membran w zależności od składu nadawy i warunków procesu – opracowanie wytycznych do procedury oczyszczania i pielęgnacji solanki w zależności od ww. czynników

  2. Ocena wpływu obciążenia wykorzystania solanki oraz metod oczyszczania na jej jakość – opracowanie wytycznych do procedury oczyszczania i pielęgnacji solanki w zależności od ww. czynników

Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego:

  1. Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
    Tak

  2. Czy w Laboratorium/Katedrze/Instytucie dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
    Tak

Dodatkowe uwagi:
(brak)

Numer ORCID:
https://orcid.org/0000-0001-5871-635X

Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności

Wydział:
Wydział Nauki o Żywności

Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Tel.:
89 523 43 22, 608 801 220

E-mail:
klepak@uwm.edu.pl

Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Joanna-Klepacka

Dyscyplina Naukowa:
Technologia żywności i żywienia
(W przypadku pracy doktorskiej realizowanej w dwóch dyscyplinach naukowych dopuszcza się wskazanie jednej, która nie jest reprezentowana w szkole doktorskiej.)

Wskaźniki Dorobku Naukowego:

  1. Liczba publikacji naukowych WoS/Scopus: 34

  2. Liczba cytowań (WoS/Scopus) bez autocytowań: 674

  3. Indeks Hirscha (WoS/Scopus): 14

  4. Liczba cytowań (Google Scholar): 1147

  5. Indeks Hirscha (Google Scholar): 15

  6. Liczba wypromowanych doktorów: 1

  7. Liczba doktorantów pod opieką: 1

Gotowość do Opieki nad Doktorantem:

  • Polskim: tak

  • Zagranicznym: tak

Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom:

  1. Nietypowe dodatki roślinne jako składniki nadające produktom spożywczym status żywności funkcjonalnej

  2. Analiza ryzyka związanego ze spożyciem kofeiny w najczęściej wybieranych przez konsumentów produktach spożywczych

Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego:

  1. Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
    Tak

  2. Czy w Laboratorium/Katedrze/Instytucie dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
    Tak

Dodatkowe uwagi:
(brak)

Numer ORCID:
https://orcid.org/0000-0001-9980-9317

Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Mikrobiologii Żywności, Technologii i Chemii Mięsa

Wydział:
Wydział Nauki o Żywności

Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Tel.:
89 523 37 29

E-mail:
magdalena.olszewska@uwm.edu.pl

Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Magdalena-Olszewska

Dyscyplina Naukowa:
Technologia żywności i żywienia
(W przypadku pracy doktorskiej realizowanej w dwóch dyscyplinach naukowych dopuszcza się wskazanie jednej, która nie jest reprezentowana w szkole doktorskiej.)

Wskaźniki Dorobku Naukowego:

  1. Liczba publikacji naukowych WoS/Scopus: 36 / 40

  2. Liczba cytowań (WoS/Scopus) bez autocytowań: 417 / 558

  3. Indeks Hirscha (WoS/Scopus): 12 / 13

  4. Liczba cytowań (Google Scholar): 711

  5. Indeks Hirscha (Google Scholar): 15

  6. Liczba wypromowanych doktorów: 1

  7. Liczba doktorantów pod opieką: 0

Gotowość do Opieki nad Doktorantem:

  • Polskim: Tak (2)

  • Zagranicznym: Tak (1)

Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom:

  1. Metody kontroli biofilmów bakteryjnych i wpływ stresu fotodynamicznego na drobnoustroje

  2. Właściwości przeciwdrobnoustrojowe związków aktywnych pochodzenia roślinnego

  3. Niekonwencjonalne metody utrwalania surowców i produktów żywnościowych

Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego:

  1. Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
    Tak, OPUS-23/NCN

  2. Czy w Laboratorium/Katedrze/Instytucie dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
    Tak

Dodatkowe uwagi:
(brak)

Numer ORCID:
https://orcid.org/0000-0001-7918-5017

Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Mikrobiologii Żywności, Technologii i Chemii Mięsa

Wydział:
Wydział Nauki o Żywności

Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Tel.:
510 247 911

E-mail:
ktkacz@uwm.edu.pl

Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Katarzyna-Tkacz?ev=hdr_xprf

Dyscyplina Naukowa:
Technologia żywności i żywienia

Wskaźniki Dorobku Naukowego:

  1. Liczba publikacji naukowych WoS/Scopus: 27 / 22

  2. Liczba cytowań (WoS/Scopus) bez autocytowań: 132 / 194

  3. Indeks Hirscha (WoS/Scopus): 7 / 7

  4. Liczba cytowań (Google Scholar): 326

  5. Indeks Hirscha (Google Scholar): 8

  6. Liczba wypromowanych doktorów: 0

  7. Liczba doktorantów pod opieką: 1

Gotowość do Opieki nad Doktorantem:

  • Polskim: TAK

  • Zagranicznym: NIE

Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom:

  1. Innowacyjne substytuty tłuszczu w produktach mięsnych: właściwości funkcjonalne, profil lipidowy i akceptowalność sensoryczna

Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego:

  1. Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
    TAK

  2. Czy w Laboratorium/Katedrze/Instytucie dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
    TAK

Dodatkowe uwagi:
brak

Numer ORCID:
0000-0002-4304-1625

Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Żywienia Człowieka

Wydział:
Wydział Nauki o Żywności

Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Tel.:
89 523 36 73

E-mail:
tomasz.sawicki@uwm.edu.pl

Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Tomasz-Sawicki

Dyscyplina Naukowa:
technologia żywności i żywienia

Wskaźniki Dorobku Naukowego:

  1. Liczba publikacji naukowych WoS/Scopus: 46 / 46

  2. Liczba cytowań (WoS/Scopus) bez autocytowań: 1234 / 1336

  3. Indeks Hirscha (WoS/Scopus): 15 / 15

  4. Liczba cytowań (Google Scholar): 1969

  5. Indeks Hirscha (Google Scholar): 17

  6. Liczba wypromowanych doktorów: 0

  7. Liczba doktorantów pod opieką: 1 (promotor pomocniczy)

Gotowość do Opieki nad Doktorantem:

  • Polskim: tak (2)

  • Zagranicznym: tak (0)

Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom:

  1. Określenie wpływu żywności o działaniu prozdrowotnym w relacji do ograniczenia występowania i wsparcia dietetycznego w chorobach dietozależnych

  2. Charakterystyka zawartości i aktywności biologicznej związków występujących w żywności

Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego:

  1. Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
    Tak 

  2. Czy w Laboratorium/Katedrze dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
    Tak 

Dodatkowe uwagi:
(brak)