Technologia żywności i żywienia
Czas trwania programu: 4 lata (8 semestrów)
Opis programu:
Program dedykowany jest dla doktorantów zainteresowanych możliwością poznania i zaimplementowania innowacyjnych rozwiązań techniczno-technologicznych w kierunku poprawy jakości żywności oraz wpływem żywienia na zdrowie i kondycję człowieka. Program kształcenia w tej dyscyplinie został opracowany ze szczególnym naciskiem na samorozwój i umiejętność rozwiązywania problemów na poziomie badań podstawowych i stosowanych. Integralną część interdyscyplinarnego programu kształcenia stanowią badania prowadzone pod kierunkiem i opieką wybranego promotora oraz publikowanie wyników prac badawczych w renomowanych czasopismach międzynarodowych. Szkoła zachęca do udziału w szkoleniach, kursach i konferencjach naukowych, co przyczyni się do pełnego ukształtowania otwartych i innowacyjnych badaczy.
Zagadnienia związane z produkcją żywności funkcjonalnej, nowoczesnymi technikami analitycznymi i technologiami stosowanymi w przetwórstwie żywności stanowią kluczowy filar programu kształcenia.
Kariera:
Absolwenci posiadają wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia.
Absolwenci studiów doktoranckich mogą zdecydować się na pracę jako członek zespołu badawczo-rozwojowego, ekspert ds. żywienia, konsultant ds. technologii żywności lub kontroler jakości na dowolnym szczeblu kierowniczym. Absolwenci bardzo często decydują się także na kontynuację kariery naukowej i pozostanie w środowisku akademickim zarówno w kraju jak i za granicą.
Słowa kluczowe:
Numer ORCID:
https://orcid.org/0000-0003-3083-9395
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Fizyki i Biofizyki
Wydział:
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tel.:
+48 516 849 233
E-mail:
danuta.kruk@uwm.edu.pl
Osobista strona www:
(brak)
Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Danuta-Kruk
Dyscyplina Naukowa:
Nauki biologiczne, nauki chemiczne, nauki fizyczne, technologia żywności i żywienia
(W przypadku pracy doktorskiej realizowanej w dwóch dyscyplinach naukowych dopuszcza się wskazanie jednej dyscypliny naukowej, która nie jest reprezentowana w szkole doktorskiej.)
Wskaźniki Dorobku Naukowego:
Liczba publikacji wg bazy WoS/Scopus: 158 (WoS)
Liczba cytowań (WoS/Scopus) bez autocytowań: 2857 (WoS), 1918 (bez autocytowań)
Indeks Hirscha (WoS/Scopus): 30 (WoS)
Liczba cytowań (Google Scholar): 3885
Indeks Hirscha (Google Scholar): 35
Liczba wypromowanych doktorów: 3
Liczba doktorantów pod opieką: 4 (w tym 2 jako współpromotor); dodatkowo 4 osoby ukończyły szkołę doktorską i złożą rozprawy we wrześniu 2025 r.
Podejmę się opieki nad doktorantem:
Polskim: tak
Zagranicznym: tak
Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom:
Autentyczność i jakość leków z wykorzystaniem metod magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR)
Właściwości dynamiczne dendrymerów w kontekście zastosowań biomedycznych
Liposomy magnetyczne jako środki kontrastowe w diagnostyce medycznej (MRI)
Właściwości molekularne jonogeli i hydrożeli do zastosowań biomedycznych
Stan krystaliczny a amorficzny biomolekuł i substancji farmaceutycznych
Jakość i autentyczność żywności przy użyciu metod NMR
Interakcje biomolekuł z powierzchniami
Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego:
Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
Tak
Czy w Laboratorium/Katedrze dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
Tak
Dodatkowe uwagi:
(brak)
Numer ORCID:
https://orcid.org/0000-0001-7794-1923
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
Wydział:
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tel.:
89 523 36 91
E-mail:
marek.aljewicz@uwm.edu.pl
Osobista strona www:
https://uwm.edu.pl/wnz/kmizj/dr-hab-inz-marek-aljewicz-prof-uwm
Konto w serwisie ResearchGate:
(nie podano)
Dyscyplina Naukowa:
Technologia żywności i żywienia
(W przypadku pracy doktorskiej realizowanej w dwóch dyscyplinach naukowych dopuszcza się wskazanie jednej, która nie jest reprezentowana w szkole doktorskiej.)
Wskaźniki Dorobku Naukowego:
Liczba publikacji naukowych WoS/Scopus: 28 / 28
Liczba cytowań (WoS/Scopus) bez autocytowań: 271 / 352
Indeks Hirscha (WoS/Scopus): 11 / 13
Liczba cytowań (Google Scholar): 835
Indeks Hirscha (Google Scholar): 16
Liczba wypromowanych doktorów: 1
Liczba doktorantów pod opieką: 2
Gotowość do Opieki nad Doktorantem:
Polskim: tak (1)
Zagranicznym: tak (1)
Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom:
Wykorzystanie białek mleka, gum i ekstraktów roślinnych w prewencji chorób dietozależnych
Analiza wpływu struktury hybrydowych kompleksów białko–błonnik na profil biologicznie aktywnych peptydów regulujących sytość
Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego:
Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
Tak
Czy w Laboratorium/Katedrze/Instytucie dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
Tak
Dodatkowe uwagi:
(brak)
Numer ORCID:
https://orcid.org/0000-0001-5722-5524
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
Wydział:
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tel.:
89 523 42 20; 606 493 583
E-mail:
justyna.zulewska@uwm.edu.pl
Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Justyna_Zulewska
Dyscyplina Naukowa:
Technologia żywności i żywienia
(W przypadku pracy doktorskiej realizowanej w dwóch dyscyplinach naukowych dopuszcza się wskazanie jednej, która nie jest reprezentowana w szkole doktorskiej.)
Wskaźniki Dorobku Naukowego:
Liczba publikacji naukowych WoS/Scopus: 46 / 44
Liczba cytowań (WoS/Scopus) bez autocytowań: 646 / 741
Indeks Hirscha (WoS/Scopus): 12 / 14
Liczba cytowań (Google Scholar): 765
Indeks Hirscha (Google Scholar): 13
Liczba wypromowanych doktorów: 2
Liczba doktorantów pod opieką: 1
Gotowość do Opieki nad Doktorantem:
Polskim: tak
Zagranicznym: tak
Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom:
Ocena stopnia zanieczyszczenia membran w zależności od składu nadawy i warunków procesu – opracowanie wytycznych do procedury oczyszczania i pielęgnacji solanki w zależności od ww. czynników
Ocena wpływu obciążenia wykorzystania solanki oraz metod oczyszczania na jej jakość – opracowanie wytycznych do procedury oczyszczania i pielęgnacji solanki w zależności od ww. czynników
Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego:
Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
Tak
Czy w Laboratorium/Katedrze/Instytucie dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
Tak
Dodatkowe uwagi:
(brak)
Numer ORCID:
https://orcid.org/0000-0001-5871-635X
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności
Wydział:
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tel.:
89 523 43 22, 608 801 220
E-mail:
klepak@uwm.edu.pl
Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Joanna-Klepacka
Dyscyplina Naukowa:
Technologia żywności i żywienia
(W przypadku pracy doktorskiej realizowanej w dwóch dyscyplinach naukowych dopuszcza się wskazanie jednej, która nie jest reprezentowana w szkole doktorskiej.)
Wskaźniki Dorobku Naukowego:
Liczba publikacji naukowych WoS/Scopus: 34
Liczba cytowań (WoS/Scopus) bez autocytowań: 674
Indeks Hirscha (WoS/Scopus): 14
Liczba cytowań (Google Scholar): 1147
Indeks Hirscha (Google Scholar): 15
Liczba wypromowanych doktorów: 1
Liczba doktorantów pod opieką: 1
Gotowość do Opieki nad Doktorantem:
Polskim: tak
Zagranicznym: tak
Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom:
Nietypowe dodatki roślinne jako składniki nadające produktom spożywczym status żywności funkcjonalnej
Analiza ryzyka związanego ze spożyciem kofeiny w najczęściej wybieranych przez konsumentów produktach spożywczych
Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego:
Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
Tak
Czy w Laboratorium/Katedrze/Instytucie dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
Tak
Dodatkowe uwagi:
(brak)
Numer ORCID:
https://orcid.org/0000-0001-9980-9317
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Mikrobiologii Żywności, Technologii i Chemii Mięsa
Wydział:
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tel.:
89 523 37 29
E-mail:
magdalena.olszewska@uwm.edu.pl
Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Magdalena-Olszewska
Dyscyplina Naukowa:
Technologia żywności i żywienia
(W przypadku pracy doktorskiej realizowanej w dwóch dyscyplinach naukowych dopuszcza się wskazanie jednej, która nie jest reprezentowana w szkole doktorskiej.)
Wskaźniki Dorobku Naukowego:
Liczba publikacji naukowych WoS/Scopus: 36 / 40
Liczba cytowań (WoS/Scopus) bez autocytowań: 417 / 558
Indeks Hirscha (WoS/Scopus): 12 / 13
Liczba cytowań (Google Scholar): 711
Indeks Hirscha (Google Scholar): 15
Liczba wypromowanych doktorów: 1
Liczba doktorantów pod opieką: 0
Gotowość do Opieki nad Doktorantem:
Polskim: Tak (2)
Zagranicznym: Tak (1)
Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom:
Metody kontroli biofilmów bakteryjnych i wpływ stresu fotodynamicznego na drobnoustroje
Właściwości przeciwdrobnoustrojowe związków aktywnych pochodzenia roślinnego
Niekonwencjonalne metody utrwalania surowców i produktów żywnościowych
Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego:
Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
Tak, OPUS-23/NCN
Czy w Laboratorium/Katedrze/Instytucie dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
Tak
Dodatkowe uwagi:
(brak)
Numer ORCID:
https://orcid.org/0000-0001-7918-5017
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Mikrobiologii Żywności, Technologii i Chemii Mięsa
Wydział:
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tel.:
510 247 911
E-mail:
ktkacz@uwm.edu.pl
Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Katarzyna-Tkacz?ev=hdr_xprf
Dyscyplina Naukowa:
Technologia żywności i żywienia
Wskaźniki Dorobku Naukowego:
Liczba publikacji naukowych WoS/Scopus: 27 / 22
Liczba cytowań (WoS/Scopus) bez autocytowań: 132 / 194
Indeks Hirscha (WoS/Scopus): 7 / 7
Liczba cytowań (Google Scholar): 326
Indeks Hirscha (Google Scholar): 8
Liczba wypromowanych doktorów: 0
Liczba doktorantów pod opieką: 1
Gotowość do Opieki nad Doktorantem:
Polskim: TAK
Zagranicznym: NIE
Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom:
Innowacyjne substytuty tłuszczu w produktach mięsnych: właściwości funkcjonalne, profil lipidowy i akceptowalność sensoryczna
Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego:
Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
TAK
Czy w Laboratorium/Katedrze/Instytucie dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
TAK
Dodatkowe uwagi:
brak
Numer ORCID:
0000-0002-4304-1625
Zakład/Katedra/Instytut:
Katedra Żywienia Człowieka
Wydział:
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Tel.:
89 523 36 73
E-mail:
tomasz.sawicki@uwm.edu.pl
Konto w serwisie ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Tomasz-Sawicki
Dyscyplina Naukowa:
technologia żywności i żywienia
Wskaźniki Dorobku Naukowego:
Liczba publikacji naukowych WoS/Scopus: 46 / 46
Liczba cytowań (WoS/Scopus) bez autocytowań: 1234 / 1336
Indeks Hirscha (WoS/Scopus): 15 / 15
Liczba cytowań (Google Scholar): 1969
Indeks Hirscha (Google Scholar): 17
Liczba wypromowanych doktorów: 0
Liczba doktorantów pod opieką: 1 (promotor pomocniczy)
Gotowość do Opieki nad Doktorantem:
Polskim: tak (2)
Zagranicznym: tak (0)
Zainteresowania Naukowe lub Tematy Badawcze Oferowane Kandydatom:
Określenie wpływu żywności o działaniu prozdrowotnym w relacji do ograniczenia występowania i wsparcia dietetycznego w chorobach dietozależnych
Charakterystyka zawartości i aktywności biologicznej związków występujących w żywności
Fundusze lub Specjalny Sprzęt Potrzebny do Realizacji Projektu Doktorskiego:
Czy są środki na pokrycie kosztów badań?
Tak
Czy w Laboratorium/Katedrze dostępna jest infrastruktura i odpowiednie zasoby do obsługi zaplanowanych zadań badawczych?
Tak
Dodatkowe uwagi:
(brak)