Moje zainteresowania naukowe skupiają się na określaniu występowania chorobotwórczych patogenów w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem mleka i produktów mleczarskich.
Ważnym aspektem naukowym dla mnie są również szeroko pojęte zagadnienia związane z bezpieczeństwem mikrobiologicznym żywności, a także te związane z wytwarzaniem żywności, z zastosowaniem nowych technologii.
W ramach prowadzonych badań naukowych będę oceniał wpływ warunków stresowych (wywołanych technologią HPP), na stan fizjologiczny, zmiany genomu oraz ekspresję genów antybiotykooporności i genów wirulencji u chorobotwórczych psychrotrofów i bakterii oportunistycznych. Określać
będę także zdolność komórek bakteryjnych do przejścia w stan VBNC (Viable but Not Culturable).
W czasie wolnym interesuje się nowymi technologiami. Uwielbiam
literaturę fantasy, a także filmy i seriale SF. Jeżdżę także na rolkach.
Patryk Wiśniewski
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
![](https://szkoladoktorska.uwm.edu.pl/wp-content/uploads/2020/10/Patryk-Wiśniewski-zdjęcie.jpg)