Pan Patryk Adamski na stażu naukowym w Uniwersytecie Turyńskim

Opublikowane przez Luiza w dniu

W dniach od 4 listopada do 4 grudnia 2024 roku Pan Patryk Adamski, doktorant II-ego roku Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie, w dyscyplinie: technologia żywności i żywienia, odbył staż naukowy na Uniwersytecie Turyńskim, na Wydziale Nauk Weterynaryjnych, w Instytucie Bezpieczeństwa i Higieny Żywności. Staż został zrealizowany w ramach projektu InTraDo finansowanego ze środków programu NAWA STER-Umiędzynarodowienie Szkół Doktorskich, finansowanego przez Narodową Agencję Wymiany Akademickiej (NAWA).

Podczas stażu Pan Patryk Adamski koncentrował się na badaniach nad biofilmami patogenów związanych z żywnością, takimi jak Listeria monocytogenes oraz nad bakteriami psującymi żywność, takimi jak Pseudomonas spp.

Podczas stażu doktorant miał okazję współpracować z wybitnymi specjalistami w dziedzinie mikrobiologii żywności oraz korzystać z nowoczesnej infrastruktury badawczej Uniwersytetu Turyńskiego. Dzięki temu poszerzył swoją wiedzę i zdobył praktyczne umiejętności w zakresie nowoczesnych metod badań nad biofilmami, które planuje zastosować w swojej pracy doktorskiej, dotyczącej wpływu czynników fizyko-chemicznych na oporność na antybiotyki i wirulencję szczepów L. monocytogenes.

Realizacja stażu umożliwiła również rozwój kompetencji społecznych doktoranta, takich jak współpraca w międzynarodowym środowisku naukowym oraz organizacja pracy w zespole badawczym.

Kategorie: Aktualności

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *