Ukończyłam Technologię Żywności i Żywienie Człowieka na Wydziale Nauki o Żywności UWM i obecnie uczęszczam do Szkoły Doktorskiej, a doktorat realizuję w Katedrze Towaroznawstwa i Badań Żywności.
Moje zainteresowania naukowe skupiają się na prozdrowotnym aspekcie żywności determinowanym zawartością w niej składników biologicznie aktywnych.
Przedmiotem podjętych badań jest żywność dla niemowląt, w tym mleko kobiece i modyfikowane, w której analizuję dotychczas niebadane składniki bioaktywne, mające istotny wpływ na kształtowanie naturalnej odporności dziecka. Analizuję także sposób żywienia kobiet ciężarnych, celem znalezienia związku przyczynowo – skutkowego pomiędzy dietą a kształtowaniem się profilu związków biologicznie aktywnych w mleku kobiecym.
W wolnych chwilach lubię wyjść na rower lub spacer. Interesuję się trendami żywieniowymi i dietetycznymi.
Aleksandra Purkiewicz
technologia żywności i żywienia
